Výskum reaktorov Allegro by mohol priniesť stovky pracovných miest

20.10.2013 Bratislava

Bratislava 20. októbra (TASR) - Do roku 2030 sa budú vo svete stavať a do komerčnej prevádzky zaraďovať jadrové reaktory 3. generácie. Začiatok budovania reaktorov 4. generácie sa plánuje po roku 2030. "Ak sa chce Slovensko podieľať na výrobe komponentov, budovaní a prevádzkovaní reaktorov 4. generácie, potom je potrebné v období do roku 2030 intenzívne sa zapojiť do výskumu a vývoja v tejto oblasti," uvádza sa v Správe o pripravenosti Slovenskej akadémie vied (SAV) na plnenie strategických cieľov vedy a výskumu vyplývajúcich zo stratégie Európa 2020, ktorou by sa na svojej schôdzi mala v stredu (23. 10.) zaoberať vláda SR.

Podľa správy Slovensko už niekoľko rokov vyvíja rozsiahle aktivity vo výskume a vývoji reaktorov 4. generácie, špeciálne héliom chladeného rýchleho reaktora nazývaného "Allegro". V spolupráci s Francúzskom, ČR, Maďarskom a Poľskom, ale tiež organizáciami z iných krajín EÚ, pracuje na tomto projekte od roku 2009. Reaktor Allegro je demonštračným reaktorom pre overenie technológie veľkého plynom chladeného reaktora GFR (Gas Fast Reactor).

"Ak sa reaktor Allegro bude budovať na Slovensku, potom to bude znamenať vytvorenie niekoľko stoviek pracovných miest pre vysokokvalifikovaný personál v oblasti výskumu a vývoja a ďalšie stovky kvalifikovaných pracovných miest počas výstavby a prevádzky reaktora," konštatuje sa vo vládnom materiáli.

Získané know-how z oblasti budovania a prevádzky rýchlych reaktorov zaradí Slovensko medzi vyspelé štáty v oblasti jadrových a príbuzných technológií. Umožní slovenským firmám zúčastniť sa na výstavbe nových reaktorov v EÚ a vo svete, prípadne priamo vyrábať nové materiály, ktoré budú zrejme použiteľné aj mimo odvetvia energetiky.

Slovensko by tak nielen našlo uplatnenie pre viac ako 1000 špecialistov z technických a prírodovedných univerzít, ale mohlo by sa stať centrom technologického výskumu v strednej Európe. "SR môže byť jednou z krajín, ktorá určí budúce smerovanie nielen svetovej energetiky, ale bude určovať trendy v materiálovom výskume a modelovaní v energetike, čím slovenskí odborníci môžu získať prestížne miesta jednak v európskych štruktúrach, ale aj na svetových univerzitách a pracoviskách."
 

Vyberte región